05
May

Διόρθωση; Μη φοβάστε, δεν δαγκώνει!

Διόρθωση – μια υπηρεσία άγνωστη σε πολλές εταιρείες.

Απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς, η διόρθωση είναι ένα απαραίτητο βήμα πριν από τη δημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου και δεν πρέπει να παρακάμπτεται ποτέ, διότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά το προϊόν ή την υπηρεσία, εάν το περιεχόμενο περιέχει ορθογραφικά, συντακτικά ή άλλα λάθη. Διόρθωση χρειάζονται σχεδόν όλα τα είδη κειμένων που δεν προορίζονται για εσωτερική ή προσωπική χρήση, προτού εκτυπωθούν σε χαρτί ή δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.

Τι εντύπωση θα σχηματίζατε για την ξηρή τροφή του σκύλου ή της γάτας σας, εάν βλέπατε στη συσκευασία της αυτό:

Προτο’θ ανοίjετε τη zθzθευασία, βεβαιωκείτε ότι δεν έχει παρέλκει η ημερομηνία λήjηz τηz τρογής

Καλά διαβάσατε! Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος του άρθρου μας, αλλά του ίδιου του προϊόντος. Η εντύπωση που θα σχηματίζατε ίσως είναι ότι πρόκειται για μια φτηνή τροφή, κακής ποιότητας και ότι εφόσον η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τη συσκευασία της, είναι μάλλον απίθανο να ενδιαφερθεί και για τα συστατικά των τροφών της. Κι όμως, σας πληροφορώ ότι το παράδειγμα αυτό είναι βγαλμένο απ’ τη ζωή 😉 και ότι πρόκειται για μια απ’ τις πιο γνωστές εταιρείες ξηρής τροφής στον κόσμο.

Πρόσφατα έλαβα ένα διαφημιστικό email από μια ελληνική εταιρεία που φτιάχνει ιστότοπους. Η εταιρεία αυτή κατάφερε να κάνει 29 λάθη σε ένα κείμενο του οποίου η έκταση δεν ξεπερνούσε τις τρεις παραγράφους. Κι αυτό δεν είναι τίποτα! Το φοβερό είναι ότι, παρόλο που τους απάντησα τα δέοντα, ενημερώνοντάς τους για τα λάθη τους, για την ύπαρξη της διόρθωσης ως υπηρεσίας (!) και για την αναγκαιότητα βελτίωσης της δημόσιας εικόνας τους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες μου έστειλαν ακριβώς το ίδιο διαφημιστικό μήνυμα με τα ίδια καταπληκτικά λάθη.

Σε ένα άλλο παράδειγμα επίσης βγαλμένο απ’ τη ζωή, ένα στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να φτιάξει επαγγελματικές κάρτες στα αγγλικά. Εκτός από τα κλασικά λάθη που έχει το 80% των επαγγελματικών καρτών, η δική του κάρτα δυστυχώς είχε κι άλλο ένα: δεν ανέφερε πουθενά τη χώρα του. Φανταστείτε πόσο θα διευκολύνει αυτό τους υποψήφιους πελάτες του! Θα μου πείτε, χρειάζεται διόρθωση ακόμα και μια επαγγελματική κάρτα που έχει μόνο δυο αράδες; Ναι, φυσικά και χρειάζεται, εάν μας ενδιαφέρει να βγάλουμε τη σωστή εικόνα προς τα έξω. Η σύνταξη κειμένων έχει κανόνες. Δεν γράφουμε ό,τι μας έρθει στο κεφάλι. Και πολύ περισσότερο όταν τα κείμενά μας δεν προορίζονται για προσωπική ή εσωτερική χρήση.

Σε σχέση με αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν δύο κατηγορίες πελατών.

Οι πελάτες της πρώτης κατηγορίας ενδιαφέρονται να βελτιώσουν το προϊόν τους. Είναι αυτοί που παραδέχονται ότι δεν είναι δυνατόν να τα κάνουν όλοι όλα και ότι υπάρχουν ειδικοί που ασχολούνται με τη γλώσσαΝοιάζονται για την εικόνα της εταιρείας τους και θέλουν το εταιρικό τους έντυπο να είναι σωστά γραμμένο. Δίνουν προσοχή στο φυλλάδιό τους, ακόμα κι αν το προϊόν τους είναι… πλαστικά ποτηράκια.

Οι πελάτες της δεύτερης κατηγορίας είναι αυτοί που όταν τους μιλήσεις για διόρθωση, σου απαντούν κάτι επίσης βγαλμένο απ’ τη ζωή: «Αυτές είναι λεπτομέρειες που τις βλέπετε μόνο εσείς. Μια χαρά είναι τα κείμενα για τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Κανείς δεν θα δώσει σημασία στις τελείες και στους τόνους.» Αυτοί οι πελάτες είναι δύσκολο να ξυπνήσουν. Όχι μόνο γλωσσικά, αλλά και επιχειρηματικά. Γιατί δεν θέλουν να βελτιωθούν. Ποιος μπορεί πραγματικά να αποδείξει ότι ένα σωστό και διορθωμένο κείμενο δεν βοηθά στη βελτίωση της εικόνας ενός προϊόντος;

Στα τεχνικά κείμενα, για παράδειγμα, η ποιότητα της γλώσσας δεν καθιστά κατανοητές τις οδηγίες χρήσης ενός προϊόντος μόνο, αλλά συμβάλλει και στη συνολική εμπειρία του πελάτη. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ανοίγουν το μάνιουαλ μιας συσκευής, διαβάζουν τα ελληνικά, ακολουθούν τις οδηγίες και έπειτα διαπιστώσουν ότι περιέχει λάθη, πολλές φορές τραγελαφικά, οπότε το κλείνουν και αρκούνται στις οδηγίες που περιέχει η αγγλική έκδοση ή ζητούν τη βοήθεια ενός αγγλόφωνου φίλου τους.

Η διόρθωση είναι μια απλή, οικονομική και απαραίτητη υπηρεσία. Με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να ζητήσει δειγματοληπτικό έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το περιεχόμενό του είναι καλογραμμένο. Εάν όχι, σε συνεννόηση με έναν επαγγελματία διορθωτή να προχωρήσει στη διόρθωσή του.

Έτσι, θα μπορεί να νιώθει υπερήφανος για το προϊόν του, παρέα με τον διορθωτή του!