24
Jun

Το μυστήριο της παύλας

Η παύλα ως σημείο στίξης, ανεξάρτητα από το μήκος και την ονομασία της, αποτελεί μεγάλο τραύμα! Όσοι ασχολούνται με τη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων, σίγουρα θα έχουν πονοκεφαλιάσει πολλές φορές με τα διάφορα είδη παύλας και τον τρόπο χρήσης τους. Σας παραθέτω ορισμένους κανόνες από τα βιβλία που έχω στη διάθεσή μου καθώς και τους σχετικούς συνδέσμους για περαιτέρω έρευνα.

ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 10.1.8)

Diorganiko dash

Το Διοργανικό παραθέτει 3 ειδών παύλες:

1) Το ενωτικό (-), που γράφεται πατώντας το πλήκτρο «μείον» στο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Στα Αγγλικά λέγεται «hyphen».

2) Την παύλα μεσαίου μεγέθους ή μείον (–), που γράφεται με [ALT + 0150] ή με [CTRL + -]. Στα Αγγλικά λέγεται «en dash».

3) Τη μεγάλη παύλα, διπλή ή μονή (—), που γράφεται με [ALT + 0151] ή με [CTRL + ALT + -] και στα Αγγλικά λέγεται «em dash».

Για  πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κάθε παύλας, δείτε την αντίστοιχη ενότητα 10.1.8.

 

ΛΕΞΙΚΟ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ & ΛΑΘΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Γ. Μπαμπινιώτης, σελ. 522

Στο λήμμα ΚΕΡΑΙΑ-ΠΑΥΛΑ, το λεξικό γράφει:

IMG_1116

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου

Να προσθέσω εδώ για όσους διχάζονται ακόμα για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη Γραμματική του Τριανταφυλλίδη ή του Μπαμπινιώτη, ότι αυτή είναι η ισχύουσα σχολική Γραμματική, η οποία αναιρεί κάθε προηγούμενη έκδοση και με βάση αυτήν πρέπει να γράφουμε το 2015, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά με τον πελάτη.

Scan
 Σχολική Γραμματική σελ 26

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
Ιδρ. Τριανταφυλλίδη, Ανατύπωση έκδοσης του ΟΕΣΒ (1941), σελ. 64

Ο κανόνας της παύλας με πολυτονικό και καθόλου επίκαιρα παραδείγματα:

Scan_20150624_191132

Scan_20150624_191235

 

Η ΣΤΙΞΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ, Άρης Γιαβρής, σελ.66

Ο συγγραφέας επιχειρεί να συγκεντρώσει όλες τις γνώσεις του για τα σημεία στίξης στον γραπτό λόγο σ’ αυτό το βιβλίο. Ιδού τι γράφει για την περιβόητη παύλα:

Scan_20150624_192025 titlow

 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ, σελ. 43-44

Scan_20150624_192822

Scan_20150624_192922

 

TRANSLATUM, Μεταφραστικό φόρουμ (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Types of dash

 

ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Ομάδα Φιλολόγων, σελ. 72-73

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και αυτήν την προσπάθεια από την ομάδα φιλολόγων:
paula-iordanidou_Page_1

paula-iordanidou_Page_2

Όπως θα διαπιστώσατε, οι πηγές αναφοράς είναι πολλές και, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο καθένας χρησιμοποιεί αυτήν που τον εξυπηρετεί. Το Διοργανικό Εγχειρίδιο και η μπλε Γραμματική συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά διαφωνούν με τις υπόλοιπες πηγές στο θέμα των παρενθετικών προτάσεων, δηλ. υποστηρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μεγάλη/μακριά παύλα. 

Η Σύγχρονη Γραμματική, το Λεξικό Δυσκολιών & Λαθών, ο Άρης Γιαβρής, το Κόκκινο Βιβλιαράκι, οι συνάδελφοι στο Translatum και η Ομάδα Φιλολόγων συμφωνούν μεταξύ τους στη χρήση της μεσαίας παύλας για τις παρενθετικές προτάσεις.

Διαπίστωση

Κάθε συντάκτης χρησιμοποιεί τους κανόνες στίξης που αναγράφει η πηγή αναφοράς που έχει επιλέξει να συμβουλεύεται. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία κανόνων. Αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι στο εξής θα έχουμε μία και μοναδική (σωστή) πηγή αναφοράς, αυτό θα μας έλυνε πολλά προβλήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Διοργανικό Εγχειρίδιο Σύνταξης Κειμένων αφενός περιέχει αρκετά λάθη και αφετέρου έχει γραφτεί για τα ενωσιακά κείμενα, άσχετα εάν το χρησιμοποιούμε πολλές φορές ως πηγή αναφοράς.

Και με αφορμή την προαναφερθείσα διαφωνία περί παύλας, μήπως ήρθε η ώρα να ξεκολλήσουμε από τον παλιό καλό κανόνα του Τριανταφυλλίδη για το «τελικό ν» και τα λοιπά γραμματικά φαινόμενα και να αρχίσουμε να ακολουθούμε πλέον τη Σύγχρονη (Σχολική) Γραμματική;

Τα συμπεράσματα δικά σας.